gtag('config', 'UA-177535994-1'); Skip to main content

De afgelopen maanden hebben we allemaal op een manier te maken gekregen met het Coronavirus. Het heeft impact gehad op onze gezondheid, sociale leven en ook ons werk. Veel bedrijven bevinden zich in deze periode in een lastige, stressvolle positie. Een positie waarin zij alles op alles moeten zetten om hun deuren niet definitief te hoeven sluiten en om kosten wat kost te werken aan een manier om deze periode goed door te komen.
Het gevolg hiervan is dat veel van deze bedrijven te maken krijgen met gedwongen reorganisaties en soms helaas ook, ondanks alle inzet, met faillissement. En helaas komen veel mensen hierdoor ook zonder werk thuis te zitten. Ook voor starters, die op het punt staan hun carrière te starten, lijkt het haast onmogelijk om werk te vinden in Coronatijd. De situatie waarin we ons bevinden is zacht uitgedrukt enorm frustrerend. Het zorgt er onder andere voor dat veel gekwalificeerde en gemotiveerde mensen geen werk hebben.  

Wanneer je door onmacht je baan verliest, gaan er verschillende gedachtes en emoties door je heen, zoals woede, teleurstelling en verdriet. Zeker wanneer de reden een onverwachte pandemie betreft, kun je jezelf enorm machteloos voelen. Het is echter belangrijk dat je jezelf eraan herinnert dat het niet jouw schuld is als je door het Coronavirus je baan bent verloren. Het komt immers niet door jouw kwaliteiten, ervaringen of werkprestatie, maar door een wereldingrijpende situatie. Wees daarom niet te hard voor jezelf en voor de situatie waarin je zit.

Een nieuwe baan, ondanks het coronavirus (Covid-19)

Werken is een belangrijk onderdeel van ons leven. We willen daarom een baan bij een leuk bedrijf en binnen een vakgebied waar we gelukkig van worden. Maar hoe ga je in een pandemie op zoek naar nieuw werk binnen je vakgebied, als er haast geen vacatures lijken te zijn? En is er wel tijd lang te zoeken naar een nieuwe baan, ondanks dat de nood naar een stabiel inkomen hoog is? Dit lijkt haast een onmogelijke opgaven, maar we helpen je graag om ervoor te zorgen dat jij weer met een fijn gevoel aan de slag kan gaan met een nieuwe baan.

1. Sociaal Pakket van Rijksoverheid

Het eerste wat we je adviseren om te doen, is te kijken waar je recht op heb. Het kabinet heeft namelijk een Sociaal Pakket opgesteld waarmee mensen die door het coronavirus hun baan hebben verloren, geholpen kunnen worden. Het Sociaal Pakket kan je op verschillende manieren helpen bij het vinden van duurzaam werk.

2. Inventariseer wat je wilt en nodig hebt

Voor je jouw zoektocht naar nieuwe werk gaat beginnen, is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat voor baan je precies wilt. Er zijn namelijk, ook in coronatijd, veel verschillende functies beschikbaar in diverse branches. Of dit functies zijn in de branche waarin je voorheen werkzaam was, is natuurlijk niet zeker. Daarom is het fijn om voor jezelf te noteren wat je belangrijk vind aan je werk en wat je verwacht van een mogelijke nieuwe baan. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:
– wat voor soort werk wil ik graag doen?
– wat vind ik belangrijk aan een baan?
– welke branches vind ik interessant?
– wat zijn mijn werkambities?
– wat vind ik belangrijke arbeidsvoorwaarden?
– hoever ben ik bereid te reizen?

Ook is het belangrijk na te denken over wat voor werk je niet wilt doen en welke branches juist niet bij je passen. De antwoorden op deze vragen gaan jou helpen je zoektocht naar werk goed te filteren. Je kunt hiermee gericht op zoek naar werk dat bij je past.

3. Update je CV en LinkedIn profiel

Een actueel CV is erg belangrijk wanneer je gaat solliciteren. Ook de informatie die eventueel online over je te vinden is, bijvoorbeeld via je LinkedIn profiel, dient up-to-date te zijn. Het kan al enige tijd geleden zijn dat je dit voor het laatst hebt gedaan, afhankelijk van wanneer je voor het laatst hebt gesolliciteerd. Zo kan het zijn dat je in die tijd bijvoorbeeld bepaalde werkvaardigheden hebt verbeterd, een cursus hebt afgerond of als vrijwilliger aan de slag bent geweest. Dit zijn allemaal belangrijke en relevante zaken om ervoor te zorgen dat je als werknemer extra interessant bent voor een werkgever. Ook aanbevelingen van oude werkgevers zijn goed om in je CV te verwerken en op je online profiel(en) te zetten. Vergeet daarnaast ook niet je foto indien nodig te updaten.

4. Schrijf je in bij een gecertificeerd uitzendbureau en meld je aan op websites

Een uitzendbureau kan je helpen om passend werk te vinden. Zij hebben vaak een groot netwerk van werkgevers met diverse vacatures die moeten worden gevuld. Inschrijven bij een uitzendbureau is gratis en zorgt ervoor dat je iemand hebt die je kan helpen om samen met je te kijken waar je kwaliteiten liggen en wat voor werk je graag wilt doen. Zo zijn wij bij Activus Uitzendbureau actief in de regio Noordoost-Brabant. Wij zoeken dagelijks de beste match tussen mens en werk in diverse plaatsen als Uden, Gemert, Nistelrode, Veghel, Schijndel, Beek en Donk en Helmond. Ben je woonachtig in (de buurt) van deze plaatsen? Stuur ons dan vrijblijvend je CV, zodat wij je kunnen helpen bij het vinden van een passende baan. Ook kun je actuele vacatures in deze regio’s bekijken op onze vacaturepagina. En hoewel wij mensen buiten de regio Noordoost-Brabant niet bemiddelen naar werk, zijn er veel andere gecertificeerde uitzendbureaus die dat wel doen. Het is daarom altijd aan te raden dat je op zoek gaat naar een goed uitzendbureau bij jou in de buurt, om je te helpen in jouw zoektocht naar werk.  

Ook zijn er zijn verschillende websites waarbij je jezelf kunt inschrijven, zoals Indeed, werk.nl en Nationale Vacaturebank. Je kunt bij dit soort websites een account maken en actief solliciteren op functies die bij je passen.

5. Meld je aan voor ‘ik zoek werk’-Facebookgroepen in jouw woonplaats

Er zijn verschillende Facebookgroepen die werkzoekenden en werkgevers samenbrengen. In deze groepen kun je als werkzoeker berichten plaatsen over het soort werk dat je zoekt of actuele vacatures bekijken van werkgevers en uitzendbureaus die geplaatst zijn in deze groepen. Het kan je helpen om een leuk bedrijf in de buurt van jouw woonplaats te vinden die nog op zoek is naar iemand.

6. Netwerken

In deze tijden is het niet gebruikelijk nieuwe mensen te leren kennen op bijvoorbeeld een feest of borrel. Je kunt wel altijd digitaal contact leggen met vrienden en familie. Het kan goed zijn dat iemand in je eigen netwerk een lead heeft naar een potentiele nieuwe baan. Het helpt daarom om bijvoorbeeld via WhatsApp je directe omgeving actief te informeren dat je op zoek bent naar nieuwe werk en hen te vragen om tips. Ook LinkedIn en Facebook zijn hiervoor geschikte kanalen.

Wat je kunt doen om je hierbij extra te helpen, is het maken van een digitaal visitekaartje. Op dit kaartje kun je jouw contactgegevens noteren en het soort werk dat je zoekt. Deze kun je gemakkelijk delen met je vrienden en familie en kunnen zij weer doorsturen naar andere mensen die misschien een lead hebben naar nieuw werk.   

7. Overweeg tijdelijk ander werk

Zeker in deze tijden kan het extra moeilijk zijn werk te vinden binnen jouw vakgebied. Het staat echter niet goed op je CV om lange ‘gaten’ te hebben in je loopbaantraject. Daarom is het in deze situatie zeker aan te raden tijdelijk ander werk te verrichten dan dat je allicht voor ogen had. Hierdoor blijf je actief als werknemer, laat je zien dat je gemotiveerd bent om te werken en heb je een tijdelijke inkomstenbron zodat je langer de tijd hebt te zoeken naar je droombaan. Woon je in de regio Noordoost-Brabant? Dan kunnen wij je helpen met het vinden van een tijdelijke baan met eerlijk loon. Bekijk onze actuele vacatures of neem vrijblijvend contact op met een van onze activeerders.

Het coronavirus heeft niet alleen impact op onze gezondheid, maar ook op onze werksituatie. Helaas zijn er veel mensen die in de afgelopen maanden hun baan zijn verloren door de gevolgen die corona heeft op het bedrijfsleven. Ook voor starters is het lastig om in deze periode een baan te vinden. Daarom delen we in het artikel van vandaag onze tips voor het vinden van werk tijdens corona.