Skip to main content

Er zijn veel vooroordelen over uitzendbureaus, van het aanbieden van lagere salarissen tot het beperken van kansen voor hoogopgeleiden. Wij nemen deze vooroordelen onder de loep en laten je zien waarom een uitzendbureau eigenlijk van grote waarde kan zijn voor zowel werkzoekenden als werkgevers.

Ondanks een aantal vooroordelen spelen uitzendbureaus een belangrijke rol in de arbeidsmarkt. Ze bieden werkzoekenden kansen, variërend van tijdelijke opdrachten tot vaste aanstellingen en daarnaast helpen ze werkgevers bij het vinden van gekwalificeerde kandidaten die passen bij hun behoeften. Door de voordelen van uitzendbureaus in te zien, kunnen zowel werkzoekenden als werkgevers profiteren van deze diensten.

”Uitzendbureaus bieden een lager salaris”

Een van de meest voorkomende misvattingen over uitzendbureaus is dat ze werknemers minder betalen dan rechtstreeks via de werkgevers. Dit is niet waar. Als uitzendkracht heb je exact dezelfde rechten qua salaris als een vaste medewerker.

Maar wat is dan het verdienmodel van een uitzendbureau? Werkgevers die de opdracht geven om de openstaande vacature te vullen, betalen aan het uitzendbureau. De werkgever kan zich zo focussen op eigen werkzaamheden en hoeft zich alleen bezig te houden met de geselecteerde kandidaten vanuit het uitzendbureau. Het tarief is op voorhand afgesproken en gaat dus niet van jouw salaris af.

”Uitzendbanen zijn tijdelijk”

Een ander veelvoorkomend vooroordeel is dat uitzendbanen per definitie tijdelijk zijn. Hoewel uitzendwerk inderdaad van voorbijgaande aard kan zijn, bieden uitzendbureaus ook mogelijkheden voor langdurige en zelfs vaste aanstellingen. Voor kandidaten kan uitzendwerk een waardevolle opstap zijn naar een vast dienstverband, terwijl bedrijven kunnen profiteren van flexibele arbeidskrachten die snel kunnen worden ingezet bij piekperiodes of projecten.

Wist je dat veel van onze uitzendkrachten uiteindelijk op (vast) contract komen bij de opdrachtgever. Vaak krijg je als uitzendkracht eerder een vast contract, simpelweg omdat het bedrijf weet wat jij hen te bieden hebt.

”Uitzendbanen zijn alleen geschikt voor een laag opleidingsniveau”

Een misvatting is dat uitzendbanen alleen geschikt zijn voor mensen met een laag opleidingsniveau. In werkelijkheid bieden uitzendbureaus een breed scala aan mogelijkheden, variërend van administratieve functies tot gespecialiseerde technische rollen. Of iemand nu een starter is op de arbeidsmarkt of een ervaren professional, uitzendbureaus kunnen kansen bieden die aansluiten bij verschillende achtergronden en vaardigheden. Wist je dat je op onze vacaturepagina kan filteren op het opleidingsniveau, hier vind je alle openstaande vacatures van Activus.

”Ik solliciteer liever direct bij het bedrijf”

Sommige mensen geven de voorkeur aan rechtstreeks solliciteren bij bedrijven in plaats van via een uitzendbureau. Hoewel dit een goede strategie kan zijn in sommige gevallen, kan het gebruik van een uitzendbureau voordelen bieden zoals toegang tot een breder netwerk van werkgevers, begeleiding tijdens het sollicitatieproces en de mogelijkheid om verborgen kansen te ontdekken die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn. Een uitzendbureau kijkt simpelweg alleen naar jou en wat jou wensen en kwaliteiten zijn, deze worden naast de wensen van het bedrijf gelegd en zo wordt er een eerste selectie gemaakt. Als jij daarna op gesprek gaat bij het bedrijf, heb je al een streepje voor want het bedrijf weet al dat de expert jullie een goede match vindt.

”Inschrijven heeft geen zin zonder een gerichte openstaande baan”

Sommige mensen zijn terughoudend om zich in te schrijven bij een uitzendbureau als er op dat moment geen specifieke vacature beschikbaar is die aansluit bij hun interesses. Echter, door je in te schrijven bij een uitzendbureau kunnen kandidaten hun profiel beschikbaar stellen voor toekomstige kansen en profiteren van de expertise van recruiters die actief op zoek zijn naar geschikte posities. Wanneer er een geschikte baan vrij komt, gaan de recruiters eerst op zoek naar de beschikbare kandidaten die bekend zijn bij hen.

”De kans op een baan is niet groter via een uitzendbureau” 

Er bestaat soms de misvatting dat de kans om een baan te vinden niet groter is via een uitzendbureau dan via andere kanalen. In werkelijkheid hebben uitzendbureaus vaak toegang tot een breed scala aan vacatures bij verschillende bedrijven, waardoor ze kandidaten kunnen matchen met kansen die anders misschien niet tot het bereik van de kandidaat zouden behoren.

”Een uitzendbureau doet niets anders dan bemiddelen”

Ten slotte wordt vaak gedacht dat uitzendbureaus niets anders doen dan kandidaten matchen met vacatures. Dat is inderdaad waar uitzendbureaus goed in zijn! Echter, betrouwbare uitzendbureaus bieden ook ondersteuning bij sollicitatievoorbereiding, CV-opbouw, scholing en andere professionele ontwikkeling, waardoor ze waardevolle partners zijn voor zowel kandidaten als klanten.

Ben je nieuwsgierig naar wat Activus voor jou kan betekenen? Loop dan eens binnen op het Ridderplein in Gemert en wij helpen je graag verder! Je kunt ons ook altijd bellen, mailen of een Whatsapp bericht sturen en wie weet helpen wij jou aan de juiste baan of kandidaat! Op deze pagina kun je onze contact gegevens vinden.