Skip to main content

Deadlines en verantwoordelijkheden kunnen ons dagelijks leven beheersen en daarbij is het vinden van passie in je werk belangrijk voor zowel je zakelijke als je persoonlijke leven. Hoewel het misschien als een luxe klinkt om je passie na te streven in je carrière, kan het een fijne en goede ervaring zijn die niet alleen je werk verbetert, maar ook je algehele geluk verhoogt. Wie wil dat nou niet! Hier zijn enkele tips om je te helpen jouw passie te vinden.

Zelfreflectie

Voordat je je passie in je werk kunt vinden, is het belangrijk om te begrijpen wie je bent, wat je drijft en wat je echt gelukkig maakt. Neem dus de tijd voor zelfreflectie. Denk na over je interesses en wat je energie geeft. Wat deed je bijvoorbeeld graag als kind? Welke activiteiten brengen een glimlach op je gezicht zonder dat je erbij nadenkt? Door deze vragen te beantwoorden, leg je de basis voor het ontdekken van je passie(s).

Sterke punten

Je passie bevindt zich vaak in de dingen waar je goed in bent. Noteer je sterke punten en bedenk hoe je deze kunt toepassen in je werk. Als je bijvoorbeeld geniet van het helpen van anderen, overweeg dan beroepen waarin je die eigenschap kunt benutten, zoals mentor, coach of sociaal werker.

Experimenteer

Soms is het nodig om uit je comfortzone te stappen en nieuwe ervaringen op te doen. Probeer verschillende taken en projecten op je werk uit, loop een dag mee met een collega, neem deel aan workshops, of neem deel aan vrijwilligerswerk in gebieden die je interessant lijken. Door nieuwe dingen te proberen, kun je onverwachte interesses ontdekken die je niet eerder had overwogen.

Feedback

Vraag om feedback van collega’s, vrienden en familie. Soms zien anderen kwaliteiten in ons die we zelf over het hoofd zien. Feedback, van de juiste personen, kan je helpen je sterke punten te identificeren en je in de richting van jouw passie te sturen.

Stel doelen

Eenmaal bewust van je passies? Stel dan concrete doelen en maak een plan om deze doelen te behalen. Dit kan betekenen dat je aanvullende opleidingen volgt, een carrièreswitch overweegt of zelfs een eigen onderneming start. Het proces van doelen stellen en plannen maken helpt je gefocust te blijven op wat echt belangrijk is voor je.

Conclusie

Het ontdekken van je passie kan je extra geluk brengen, in zowel je zakelijke als privé leven. Door zelfreflectie, het nadenken over je sterke punten, experimenteren, luisteren naar feedback en het stellen van doelen zijn wij ervan overtuigd dat je je passie kunt vinden! Volg bovenstaande tips om je werk te transformeren van ‘verplichting’ naar ‘inspiratie en geluk’.