Skip to main content

In een competitieve arbeidsmarkt is het van cruciaal belang om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Werkgevers ontvangen vaak vele sollicitaties voor één positie. Hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatie opvalt tussen al die anderen? Hier zijn enkele van onze waardevolle sollicitatietips; om jezelf te onderscheiden, zodat je kunt uitblinken en de kans op succes kunt vergroten.

Maak een indrukwekkend CV

Je CV is vaak het eerste contact met een werkgever, dus zorg ervoor dat het opvalt. Dit is een opsomming van wie jij bent, wat je doet, waar je goed in bent en wat je in het verleden hebt gedaan. Vermeld niet alleen je werkervaring, maar benadruk ook je relevante kwaliteiten en vaardigheden. Een overzichtelijk en professioneel ontwerp draagt ook bij aan de aantrekkelijkheid van je cv. Meer weten over het maken van het juiste CV? Lees dan ook eens dit blogbericht sollicitatietips; het maken van een CV.

Pas je sollicitatie aan op de vacature

Elke sollicitatie moet op maat gemaakt zijn voor de specifieke vacature waarvoor je solliciteert. Bekijk de functieomschrijving goed en benadruk de vaardigheden en ervaringen die het meest relevant zijn. Toon aan hoe jouw achtergrond perfect aansluit bij de behoeften van het bedrijf. Daarnaast waarderen werkgevers het als je de moeite neemt om je te verdiepen in hun organisatie.

Online vindbaarheid

Online aanwezigheid kan een hulpmiddel zijn om jezelf te onderscheiden. Zorg voor een professioneel LinkedIn-profiel waarop je ervaringen, vaardigheden en prestaties zichtbaar zijn. Voor bepaalde functies kan het relevant zijn om bijvoorbeeld blogberichten te schijven of relevante artikelen te delen. Een positieve online indruk kan je kansen vergroten. Let op dat je ook op een negatieve manier vindbaar kunt zijn op internet. Google eens op je eigen naam om erachter te komen wat je toekomstige werkgever van je te zien krijgt.

Toon interesse en ben enthousiast

Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie én het bedrijf. Schrijf een overtuigende motivatiebrief waarin je niet alleen vertelt waarom je geschikt bent voor de functie, maar ook waarom je graag voor dit specifieke bedrijf wilt werken. Werkgevers waarderen enthousiasme en betrokkenheid van sollicitanten.

Verzamel referenties

Goede referenties kunnen een doorslaggevende rol spelen bij het onderscheiden van jou als sollicitant. Vraag voormalige collega’s of managers om referenties (die specifiek ingaan op jouw vaardigheden en prestaties). Een positieve aanbeveling van een betrouwbare bron kan het vertrouwen van de toekomstige werkgever vergroten.

Persoonlijkheid

In plaats van een standaard sollicitatiebrief te schrijven, probeer je persoonlijkheid te laten zien. Vertel in een korte alinea over een professionele uitdaging die je hebt overwonnen of benoem een persoonlijke eigenschap die je uniek maakt, uiteraard moet dit wel betrekking hebben op de functie waarvoor je solliciteert. Werkgevers herinneren zich sollicitanten die zich op die manier onderscheiden van de rest.

Bereid je gesprek voor

Een sollicitatiegesprek is je kans om jezelf echt te laten zien. Bereid je goed voor door te oefenen met veel gestelde vragen en door voorbeelden te bedenken die je vaardigheden en ervaringen illustreren. Stel ook vragen aan de werkgever om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf.

Opvolging

Laat zien dat je proactief bent en volg na het sollicitatiegesprek op met bijvoorbeeld een email, telefoontje of misschien wel een Whatsapp bericht. Benadruk nogmaals je interesse in de functie en bedank de werkgever voor het (fijne) gesprek. Dit toont niet alleen beleefdheid, maar ook je vastberadenheid om de functie te vervullen.

In bepaalde functies waar sollicitanten vaak vergelijkbare kwalificaties hebben, zijn het degenen die extra stappen zetten om zichzelf te onderscheiden die opvallen. Met deze tips ben je goed op weg om jezelf op de markt te zetten als een uitzonderlijke sollicitant en ben jij degene die de concurrentie achter zich kan laten. Onthoud dat je vooral jezelf moet zijn!

Tip! Vind je het moeilijk om een salaris onderhandelingsgesprek in te gaan? Lees dan hier onze tips.