Skip to main content

Werkzoekenden die op zoek gaan naar een baan via een uitzendbureau, zien vacatures met verschillende soorten dienstverbanden voorbij komen. Denk aan: tijdelijke banen, banen voor langere tijd en vaste dienstverbanden. Maar wat wordt er precies mee bedoeld en hoe krijg je uiteindelijk een vast contract via Activus?

Een uitzendcontract bij een uitzendbureau

De meeste mensen die via een uitzendbureau aan het werk gaan krijgen een uitzendovereenkomst. Bij Activus heet dit een fase A contract (omdat Activus bij de ABU is aangesloten). Dat betekent dat je voor maximaal één kalenderjaar flexibel werkt. Ieder uur wat je hebt gewerkt wordt uitbetaald en zodra jij wil stoppen met werken, kan dat op ieder moment. Lekker flexibel dus! Dat geldt overigens ook voor de opdrachtgever, echter kan die te maken krijgen met enige opzegtermijn.
Na een jaar ga je over naar fase B en krijg je tijdelijke contracten met een vast aantal uren, net zoals bij een vaste werkgever. Fase B duurt maximaal 3 jaar en in die tijd kan je maximaal 6 tijdelijke contracten krijgen. Na fase B volgt fase C en dat betekent dat je in vaste dienst komt bij het uitzendbureau.

Overigens heb je als uitzendkracht niet minder rechten. Een uitzendbureau is namelijk verplicht om de ‘inlenersbeloning’ te volgen. Dit houdt in dat je als uitzendkracht op een aantal punten dezelfde arbeidvoorwaarden krijgt als (vaste) werknemers van de opdrachtgever die dezelfde functie uitoefenen. Wees dus niet bang dat je als uitzendkracht minder rechten hebt als een vaste werknemer, want dit is dus niet het geval!

Kan ik via een uitzendbureau alleen maar tijdelijke contracten krijgen? Nee hoor!

Er zijn genoeg mogelijkheden om voor langere tijd ergens te werken via een uitzendbureau. Sterker nog, heel veel vacatures bij uitzendbureaus zijn banen voor langere tijd. Bedrijven vinden het namelijk fijn als je eenmaal bent ingewerkt, dat je lang blijft werken. Veel bedrijven willen uitzendkrachten dan ook binnen afzienbare tijd in dienst overnemen en dat is iets wat we bij Activus vaak zien! Een goed teken dus als jij op contract gaat bij de opdrachtgever!
Maar hoe weet je of het een functie is voor langere tijd? Wij geven in onze vacatures duidelijk aan of het een baan is met uitzicht op vast!

Werving en selectie, wat is dat eigenlijk?

Misschien heb je de term ‘werving en selectie’ al eens voorbij zien komen. Wij bieden namelijk steeds meer banen op basis van werving en selectie. Je krijgt dan direct een arbeidscontract bij het bedrijf waar je gaat werken in plaats van een uitzendcontract. Activus verzorgt in dat geval dus alleen de arbeidsbemiddeling; wij koppelen jou aan een passende baan. Als je wil, kan je zelf met jouw toekomstige werkgever gaan onderhandelen over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar dit kunnen wij ook voor jou doen. Wij helpen jou graag met het sollicitatieproces.

Hoe vind je dan zo’n baan? In onze vacatureteksten geven wij aan of het een baan is op basis van werving en selectie. Dan staat er bijvoorbeeld; direct in dienst bij de opdrachtgever. Check dit snel in de vacatures  van Activus en wie weet geniet jij straks van een nieuwe baan met gelijk een vast contract!