Skip to main content
Wetgeving

Activus is WAB proof!

By december 16, 2019januari 16th, 2025No Comments

De WAB: Wat betekent dit voor u?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is inmiddels een bekend begrip voor veel werkgevers. Maar wat houdt deze wet nu precies in? De WAB brengt belangrijke veranderingen voor zowel vaste werkgevers als voor uitzendbureaus en payrollbedrijven. Vanaf de jaarwisseling is er veel veranderd, en het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hieronder bespreken we de belangrijkste wijzigingen.

Transitievergoeding WAB

De transitievergoeding geldt vanaf de eerste werkdag. De berekening blijft hetzelfde: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Dit geldt zowel voor vast personeel als voor uitzendkrachten. Het recht op transitievergoeding bestaat sinds 2015 en geldt wanneer de werkgever de arbeids- of uitzendovereenkomst beëindigt. Vaak zien we dat medewerkers na twee jaar uitstromen om de transitievergoeding te vermijden. Het is belangrijk om als werkgever rekening te houden met deze kosten en ook de ‘aftrekposten’ die er zijn. Opleidingskosten mogen namelijk in mindering worden gebracht, mits dit is vastgelegd in een opleidingsovereenkomst. Opleiden kan bedrijven niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een grotere betrokkenheid en bredere inzetbaarheid van medewerkers.

Oproepcontracten en flexibele arbeid

Vanaf nu wordt ieder tijdelijk contract zonder vaste urenomvang aangemerkt als een oproepcontract. Dit betekent dat medewerkers na een jaar recht krijgen op een vast urenaantal en u het loon moet doorbetalen. Daarnaast moet een oproep minstens vier dagen van tevoren worden gedaan. Als een oproep wordt geannuleerd of verzet, moet het loon van de opgeroepen medewerker alsnog worden doorbetaald. Dit beperkt de flexibiliteit voor zowel uitzendbureaus als vaste werkgevers. Gelukkig kan een oproep alleen rechten opleveren als deze elektronisch of schriftelijk is gedaan.

WW-premiedifferentiatie

De WAB introduceert twee premiegroepen voor de WW-premie: hoge en lage. Voor tijdelijke contracten geldt een hoge premie van 7,94%, terwijl voor vaste dienstverbanden (en uitzend Fase C-contracten) de lage premie van 2,94% geldt. Dit kan een besparing van 5% op personeelskosten opleveren. Activus biedt nu ook de mogelijkheid om uitzendkrachten in Fase C in dienst te nemen. Let echter goed op de grens van 30% boven het contractueel overeengekomen urenaantal, want bij overschrijding geldt alsnog de hoge WW-premie.

Payroll: Meer kosten en minder flexibiliteit

Payrollbedrijven krijgen te maken met strengere regels. Werknemers die via payrollbedrijven worden verloond, krijgen dezelfde rechten als vaste medewerkers. Dit maakt payroll een stuk duurder voor u als opdrachtgever, en ook minder flexibel. Als u nog gebruikmaakt van payroll, is het belangrijk om uw payrollorganisatie te informeren zodat zij de juiste arbeidsvoorwaarden kunnen toepassen. U bent namelijk via de ketenaansprakelijkheid verantwoordelijk voor de correcte beloning van uw medewerkers.

Ketenregeling WAB: Soepeler, maar niet zonder risico

De ketenregeling is versoepeld, waardoor u vanaf 1 januari 2020 drie tijdelijke contracten van een jaar kunt aanbieden, voordat u verplicht bent een vaste aanstelling te doen. Dit biedt meer flexibiliteit, maar de vraag is of tijdelijke contracten wel altijd de beste keuze zijn. Een vaste aanstelling kan bijdragen aan meer betrokkenheid en het toepassen van de lage WW-premie.

Ontslagrecht: Eenvoudiger voor werkgevers

Het ontslagrecht wordt versoepeld. Vanaf 2020 kunnen werkgevers een medewerker ontslaan op basis van meerdere gedeeltelijke ontslaggronden. Dit maakt het voor werkgevers makkelijker om medewerkers vast aan te nemen zonder dat er telkens een zwaarwegende reden nodig is, zoals disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie.

Activus: Klaar voor de WAB

Activus heeft de nodige aanpassingen gedaan om volledig in lijn te zijn met de WAB. Fase A, B en C-contracten zijn herzien, evenals onze algemene voorwaarden. We passen onze werkwijze aan en zorgen ervoor dat we voldoen aan alle nieuwe regels. U kunt erop vertrouwen dat we altijd volgens de strengste wetgeving handelen.

ZZP: Actief in de zelfstandige markt

De WAB zal naar verwachting leiden tot een groei in het aantal ZZP’ers. Activus helpt niet alleen gevestigde ZZP’ers, maar ook ‘verse’ ZZP’ers, door advies te geven en een netwerk van opdrachtgevers te bieden. Wij zorgen ervoor dat ZZP’ers volgens de juiste wet- en regelgeving werken, met WAB-proof overeenkomsten en snelle betalingen via factoring.

Heeft u vragen over de WAB en hoe deze uw bedrijf beïnvloedt? Neem contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen en een persoonlijke afspraak in te plannen.

Meer weten, sparren of heeft u vragen?
Twijfel niet en bel ons op 0492-367575.

 

Bekijk hier de nieuwste berichten op onze blog.