Ga je op sollicitatiegesprek of heb je een gesprek met je leidinggevende waar je het graag wilt hebben over je (toekomstige) salaris? Maar je vind het moeilijk om hierover te beginnen? Logisch, dat ervaren vele andere ook zo. Wij helpen je graag verder met onze sollicitatietips; Salaris onderhandeling.
Het onderhandelen over salaris is vaak een moeilijk onderwerp. Het juiste salaris is niet alleen voor je huidige behoeften, maar ook voor toekomstige groei belangrijk. Hier zijn enkele essentiële tips om jou te helpen om meer uit jouw salarisonderhandeling te halen.
Onderzoek
Voordat je het salarisgesprek aangaat is grondig onderzoek van essentieel belang. Wat is het gangbare salaris voor de functie waarvoor je solliciteert, in jouw branche en regio? Websites en salaris onderzoeken van brancheorganisaties kunnen waardevolle informatie bieden. Zo kom je goed beslagen ten ijs en kun je met zelfvertrouwen je standpunt beargumenteren.
Ken je waarde
Een van de grootste fouten die mensen maken tijdens salaris onderhandelingen is dat ze hun eigen waarde onderschatten. Maak vooraf een lijst van je prestaties, vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor jouw (toekomstige) functie. Onderstreep hoe deze bijdragen aan het succes van het bedrijf. Met een duidelijk begrip van je eigen waarde kun je overtuigender spreken over waarom je recht hebt op een bepaald salarisniveau.
Je voorstel
Wanneer je een salaris voorstelt, geef dan een bereik in plaats van een vast bedrag. Dit biedt flexibiliteit en laat zien dat je openstaat voor onderhandeling. Het geeft ook de werkgever ruimte om binnen dat bereik te bewegen, wat de kans op een akkoord vergroot.
Wacht niet tot het einde
Wacht niet tot het laatste moment van het sollicitatieproces om over salaris te beginnen. Als je al in een vroeg stadium kunt aangeven wat je verwachtingen zijn, voorkom je dat je tijd investeert in een proces dat uiteindelijk niet aan je financiële behoeften voldoet. Open communicatie vanaf het begin is essentieel.
Wees geduldig en vastberaden
Salaris onderhandelingen vergen vaak tijd. Het is belangrijk om geduldig te zijn terwijl de werkgever intern beslist of er ruimte is voor aanpassingen. Tegelijkertijd is het van cruciaal belang om vastberaden te blijven en niet te snel toe te geven. Houd je focus op de waarde die je meebrengt en waarom je een eerlijk salaris verdient.
Extra’s en voordelen
Naast het basissalaris zijn er ook andere elementen (van het totale beloningspakket) om in je overweging mee te nemen, zoals bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden en flexibele werktijden. Als het basissalaris niet volledig aan je verwachtingen voldoet, maar daar is niet over te onderhandelen, overweeg dan om te onderhandelen over andere elementen van het beloningspakket.
Oefen je communicatievaardigheden
Salaris onderhandelingen vereisen goede communicatievaardigheden. Oefen je gesprek met bijvoorbeeld een vriend of familielid, zodat je zelfverzekerd en duidelijk je standpunt(en) kunt overbrengen. Wees bereid om vragen te beantwoorden en luister actief naar de reactie(s) van de (toekomstige) werkgever.
Houd rekening met de lange termijn impact
Denk niet alleen aan het salaris dat je vandaag ontvangt, maar ook aan de lange termijn impact op je financiële toekomst. Een hoger startloon kan leiden tot meer besparingen en investeringsmogelijkheden in de loop van de tijd. Zet in op een salaris dat niet alleen je huidige behoeften dekt, maar ook bijdraagt aan je financiële doelen op de lange termijn.
Salaris onderhandeling is een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Met de juiste voorbereiding, zelfkennis en communicatieve vaardigheden kun je ervoor zorgen dat je de beloning krijgt die je verdient. Vergeet niet dat het niet alleen gaat om wat je nodig hebt, maar ook om wat je waard bent voor het bedrijf. Neem de leiding over je carrière en haal het maximale uit je verdiensten! Wij wensen je veel succes met je gesprek.