Skip to main content

Wil jij graag gaan solliciteren? De eerste stap is het maken van een Curriculum Vitae (CV). Geen idee hoe je deze moet opstellen? Uiteraard geen probleem want wij helpen je graag verder met onze sollicitatietips; het maken van een CV.

Een CV is niet zomaar een opsomming van je werkervaring en opleidingen; het is de manier om jezelf professioneel te presenteren. Of je nu aan het begin van je carrière staat of al een doorgewinterde expert bent, een CV vertelt veel over jou als persoon. In dit blogbericht duiken we dieper in op het maken van een CV, wat is belangrijk en waar moet je op letten.

De basis

Het belangrijkste bij het opstellen van je cv is de relevantie van jouw informatie. Zorg er dus voor dat alles wat je opschrijft, past bij de functie waar je naar solliciteert. Laat de lezer zien waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie waarvoor je solliciteert. Daarnaast moet de informatie correct, controleerbaar en up-to-date zijn. Als jij de interesse van de lezer wilt wekken, moet je eerlijk zijn en jezelf onderscheiden van de andere sollicitanten. Om dit te bereiken, hoef je alleen maar jezelf te zijn. Denk goed na over wat jou uniek maakt als persoon!

Het moet een overzicht geven van wie je bent, persoonlijke informatie, opleiding, werkervaring, talen, vaardigheden en kwaliteiten. Daarnaast kun je nog extra informatie toevoegen zoals certificeringen of vrijwilligerswerk. Houd het overzichtelijk en beknopt, maar zorg ervoor dat alle relevante details zijn opgenomen. Zoek zelf naar de geschikte volgorde van de elementen, noem eerst je sterke punten, zodat dit meteen wordt opgemerkt door de lezer.

Het ontwerp

Een CV kan nog zo indrukwekkend zijn qua inhoud, maar als het er visueel niet aantrekkelijk uitziet, loop je het risico over het hoofd gezien te worden. Kies een professioneel, goed leesbaar lettertype en zorg voor een consistente opmaak. Overweeg het gebruik van subtiele kleuren om belangrijke onderwerpen te markeren en de aandacht van de lezer te trekken. Vergeet niet dat eenvoud vaak krachtiger is dan overdreven complexe ontwerpen.

Persoonlijk profiel

Trek meteen de aandacht van de lezer door een kort profiel toe te voegen. Dit is een stukje tekst waarin je uitlegt wie je bent en wat je wil bereiken. Zorg er hierbij ook voor dat deze informatie relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert. Geef bijvoorbeeld een voorbeeld van ervaring die je hebt opgedaan of vermeld een passende hobby of passie.

Persoonlijke gegevens

In een cv staan altijd de noodzakelijke persoons- en contactgegevens. Dit is vooral bedoeld, zodat een organisatie of recruiter contact met je kan opnemen. Vermeld je voor- en achternaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Andere gegevens die je kunt vermelden zijn onder andere: geboorteplaats, nationaliteit en of je in het bezit bent van een rijbewijs.

Foto

Een foto is een leuke toevoeging aan je cv. Maar let op; dit is ook meteen de eerste indruk die je achterlaat bij de lezer. Kies dus voor een professionele en neutrale foto waarop je toch jezelf blijft. Wil je liever geen foto toevoegen? Dat mag uiteraard ook, maar voeg er wel een toe als er specifiek naar gevraagd wordt.

Relevante werkervaring

Een belangrijk onderdeel van je CV is je werkervaring. Begin met je huidige baan en werk zo terug in de tijd. Benoem hierbij je functie, de naam van de organisatie, de periode dat je daar werkt(e) en eventueel nog een korte functieomschrijving. Laat niet waardevolle werkervaring gerust achterwege. Heb je nog geen relevante werkervaring opgedaan omdat je net bent afgestudeerd? Vermeld dan je stages, projecten die je hebt uitgevoerd of prestaties die je hebt bereikt tijdens je studie. Heb je een ‘gat’ in je CV omdat je door een bepaalde reden nog helemaal niet of een bepaalde tijd niet hebt gewerkt, vermeld dan waarom en geef er een positieve draai aan (zo goed en subtiel mogelijk).

Opleiding

Zet ook hier je meest recente opleiding bovenaan. Benoem de onderwijsinstelling, de richting, de periode en of je het hebt behaald. Daarnaast kan je hier aanvullende trainingen en cursussen vermelden. Zijn dit er te veel? Maak er dan een apart kopje van om het overzicht te bewaren.

Vaardigheden en kwaliteiten

Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat deze vaardigheden en kwaliteiten passen bij de functie waar je naar solliciteert en deze je van andere sollicitanten onderscheidt. Misschien wordt er in de vacature gevraagd naar bepaalde computerkennis of bepaalde eigenschappen van een persoon. Speel hier dan op in, maar wees wel eerlijk. Neem niet alles letterlijk over van de vacature, blijf uniek door standaard begrippen te vermijden.

Talen

Heb je een brede talenkennis? Benoem dit dan ook zeker op je cv, want dit zijn extra kwaliteiten. Op verschillende vacatures wordt gevraagd naar het spreken van meerdere talen, zoals bij een internationaal bedrijf. Zet de talen die je beheerst onder elkaar en vermeld je niveau erbij. Vergeet ook vooral de Nederlandse taal niet.

Overige zaken

Naast het opstellen van je cv met de juiste inhoud, zijn een aantal andere zaken ook niet geheel onbelangrijk. Spelfouten in je CV kunnen je kansen op een uitnodiging voor een gesprek aanzienlijk verkleinen. Dit komt namelijk over als slordig en onzorgvuldig. Zorg er dus voor dat je geen spelfouten maakt. Lees je CV altijd goed door of laat het door iemand controleren. Daarnaast is het goed om je CV te beperken tot één A4. De lezer wil op een snelle en overzichtelijke manier ontdekken wie jij bent en heeft waarschijnlijk weinig zin om een lange en uitgebreide CV door te nemen.

 

Een CV is eigenlijk een opsomming van wie je bent en wat je kunt. Laat daarom iemand die jou goed kent eens je cv lezen. Is diegene enthousiast? Dan is je CV klaar om verstuurd te worden! Uiteindelijk ga je met je CV natuurlijk zelf actief solliciteren naar een leuke baan. Maar het helpt ook om je CV te uploaden op verschillende vacature platformen. Recruiters zijn namelijk actief op zoek naar talenten zoals jij! Klik hier om je CV achter te laten bij Activus en wij gaan aan de slag om een passende baan voor je te zoeken.