In het jaar 2024 zijn er een aantal veranderingen voor uitzendkrachten, waardoor de arbeidsvoorwaarden verbeteren. De twee veranderingen waar we graag wat extra toelichting op willen geven zijn:
- De verlaging van de leeftijd voor het ontvangen van pensioen vanaf dag 1. Dit was voorheen nog vanaf 21 jaar en dat is nu aangepast naar 18 jaar.
- Een stijging van 3,75% in het Wettelijk MinimumLoon (WML) en met een uniform uurloon als nieuwe norm.
Vanaf dag 1 pensioen voor iedereen vanaf 18 jaar
Een van de veranderingen is de verlaging van de leeftijd waarop uitzendkrachten in aanmerking komen voor pensioen vanaf de allereerste dag van hun werkzaamheden. Voorheen was dit alleen voor medewerkers van 21 jaar en ouder, maar met de nieuwe regeling worden jonge arbeidskrachten vanaf 18 jaar aangemoedigd om vroeg te denken over hun financiële toekomst.
Deze verandering zal niet alleen de financiële planning van jonge uitzendkrachten vergemakkelijken, maar het zal ook de bewustwording over het belang van pensioenopbouw vergroten. Werknemers zullen nu meer tijd hebben om een financiële basis te leggen voor de toekomst, waardoor de druk op latere leeftijd wordt verminderd en de algehele welzijn van uitzendkrachten wordt bevorderd.
Verhoging Wettelijk MinimumLoon (WML)
Per 1 januari 2024 is er een stijging van het minimumloon met 3,75% en daarnaast is er een implementatie van een nieuwe wet die betrekking heeft tot het wettelijk minimumuurloon. Dit is een gunstige verandering voor werknemers met een 40-urige werkweek, want daardoor ligt het stijgingspercentage nog meer.
Vanaf dit moment wordt het verplicht om werknemers minstens het wettelijke minimumuurloon te betalen. Tot voorheen kon het uurloon variëren per sector, aangezien hetzelfde loonbedrag van toepassing is, ongeacht of er 36, 38 of 40 uur per week wordt gewerkt. Dit resulteerde in een situatie waarin een werknemer met een dienstverband van 40 uur effectief een lager uurloon ontving dan iemand met een dienstverband van minder dan 40 uur.
Met deze wijziging van het wettelijke minimumuurloon wordt er in alle sectoren één uniform minimumuurloon ingesteld, wat de transparantie en eerlijkheid bevordert. Doordat de hoogte wordt gebaseerd op een dienstverband van 36 uur, zal de invoering van het wettelijke minimumuurloon leiden tot een loonsverhoging voor werknemers met een arbeidsduur van meer dan 36 uur per week. Deze verandering creëert een gelijkheid en verzekert werknemers van een eerlijke beloning, ongeacht het aantal gewerkte uren.