gtag('config', 'UA-177535994-1'); Skip to main content

Wil jij gaan solliciteren, maar heb je geen idee hoe je een cv opstelt? Wij helpen je met onze sollicitatietips; wat zet ik op mijn cv?
Het belangrijkste bij het opstellen van je cv is de relevantie van jouw informatie. Zorg er dus voor dat alles wat je opschrijft, past bij de functie waar je naar solliciteert. Daarnaast moet de informatie correct, controleerbaar en up-to-date zijn. Als jij de interesse van de lezer wil wekken, moet je eerlijk zijn en jezelf onderscheiden van de andere sollicitanten. Om dit te bereiken, hoef je alleen maar jezelf te blijven. Denk goed na over wat jou uniek maakt als persoon!
Een cv is eigenlijk een opsomming van wie je bent en wat je kunt. Laat daarom iemand die jou goed kent eens je cv lezen. Is diegene enthousiast? Dan is je cv klaar om verstuurd te worden!

Er zijn een aantal elementen die in je cv thuishoren. Bedenk wat jij wil vertellen met je cv en zoek naar een geschikte volgorde van de elementen. Vermeld eerst je sterke punten, zodat dit meteen wordt opgemerkt door de lezer.

Persoonlijke gegevens
In een cv staan altijd de noodzakelijke persoons- en contactgegevens. Dit is vooral bedoeld, zodat een organisatie of recruiter contact met je kan opnemen. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Andere gegevens die je kunt vermelden zijn onder andere: geboorteplaats, nationaliteit en rijbewijs.

Persoonlijk profiel
Trek meteen de aandacht van de lezer door een kort profiel toe te voegen. Dit is een stukje tekst waarin je uitlegt wie je bent en wat je wil bereiken. Zorg er hierbij ook voor dat deze informatie relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert. Geef bijvoorbeeld een voorbeeld van ervaring die je hebt opgedaan of vermeld een passende hobby of passie.

Foto
Een foto is een leuke toevoeging aan je cv. Maar let op; dit is ook meteen de eerste indruk die je achterlaat bij de lezer. Kies dus voor een professionele en neutrale foto waarop je toch jezelf blijft. Wil je liever geen foto toevoegen? Dat mag ook, maar voeg er wel een toe als er specifiek naar gevraagd wordt.

Relevante werkervaring
In dit gedeelte maak je een opsomming van je werkervaring. Begin met je huidige baan en werk zo terug in de tijd. Benoem hierbij je functie, de naam van de organisatie, de periode dat je daar werkt(e) en eventueel een functieomschrijving. Laat niet waardevolle werkervaring achterwege, zoals je eerste baantje wanneer die niet relevant is.
Heb je nog geen relevante werkervaring opgedaan omdat je net bent afgestudeerd? Vermeld je stages, projecten die je hebt uitgevoerd of prestaties die je hebt bereikt tijdens je studie. Het kan ook zo zijn dat je door een bepaalde reden nog niet hebt gewerkt of een tijdje niet hebt gewerkt. Vermeld dan waarom je een ‘gat’ in je cv hebt. Geef er een positieve draai aan en doe dit zo goed en subtiel mogelijk.

Opleiding
Zet ook hier je meest recente opleiding bovenaan. Benoem de onderwijsinstelling, de richting, de periode en of je het hebt behaald. Daarnaast kan je hier aanvullende trainingen en cursussen vermelden. Zijn dit er te veel? Maak er dan een apart kopje van om het overzicht te bewaren.

Vaardigheden en kwaliteiten
Het gaat om de vaardigheden en kwaliteiten die jou van andere sollicitanten onderscheidt. Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat deze passen bij de functie waar je naar solliciteert. Misschien wordt er in de vacature gevraagd naar bepaalde computerkennis of bepaalde eigenschappen van een persoon. Speel hier dan op in, maar wees eerlijk. Neem niet alles letterlijk over van de vacature, blijf uniek door standaard begrippen te vermijden.

Talen
Heb je een brede talenkennis? Benoem dit dan ook zeker op je cv, want dit zijn extra kwaliteiten. Op verschillende vacatures wordt gevraagd naar het spreken van meerdere talen, zoals bij een internationaal bedrijf. Zet de talen die je beheerst onder elkaar en vermeld je niveau erbij. Vergeet de Nederlandse taal niet!

Andere zaken
Naast het opstellen van je cv met de juiste inhoud, zijn een aantal andere zaken ook niet geheel onbelangrijk, namelijk:

  • Spelfouten in je cv kunnen je kansen op een uitnodiging voor een gesprek aanzienlijk verkleinen. Dit komt namelijk over als slordig en onzorgvuldig. Zorg er dus voor dat je geen spelfouten maakt. Lees je cv altijd goed door of laat het door iemand controleren.
  • Val op met je opmaak, maar houd het zakelijk. Maak het voor de lezer makkelijk om snel de belangrijkste informatie te vinden. Creëer dit door basis tekstopmaak mogelijkheden te gebruiken om de informatie te structureren en de leesbaarheid te verbeteren. Door de tekst bijvoorbeeld dikgedrukt te maken of lijnen toe te voegen. Gebruik daarnaast een neutraal en leesbaar lettertype zonder te veel sierlijke elementen.
  • Beperk je cv tot één A4. De lezer wil op een snelle en overzichtelijke manier ontdekken wie jij bent en heeft waarschijnlijk weinig zin om een lange en uitgebreide cv door te nemen.

 

Uiteindelijk ga je met je cv natuurlijk zelf actief solliciteren naar een leuke baan. Maar het helpt ook om je cv te uploaden op verschillende vacature platformen. Recruiters zijn namelijk actief op zoek naar talenten zoals jij!