Samen actief tegen Corona (Covid-19)

Samen actief tegen
Corona (Covid-19)

Het hebben van werk is voor iedereen belangrijk. Niet alleen omdat een stabiel inkomen noodzakelijk is, maar ook omdat mensen het recht hebben op werkgeluk. Wij van Activus zijn erg blij dat veel van onze werknemers de mogelijkheid hebben om veilig naar hun werk te gaan. Om ervoor te zorgen dat dit zo kan blijven, houden we de richtlijnen van het RIVM goed in de gaten. Op die zijn we altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en kunnen we ervoor zorgen dat de maatregelen hier en op de verschillende werkplekken wordt nageleefd.

 

Verspreiding van Corona beperken

Het kan gebeuren dat je onverwachts besmet raakt met het virus. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat je de richtlijnen van het RIVM volgt en je houdt aan de maatregelen. Vergeet niet om:
– 1,5 meter afstand te houden van anderen;
– drukke plekken te vermeiden;
– raak zo min mogelijk je gezicht aan;
– te hoesten en te niezen in je elleboog;
– gebruik te maken van papieren zakdoekjes en deze daarna meteen weg te gooien;
– goed je handen te wassen met zeep;
– bij (verkoudheid)klachten – zoals koorts, benauwdheid en hoesten – thuis te blijven.

 

Feiten en fabels over het Coronavirus

Het Coronavirus is een nieuw virus waarover we helaas nog niet veel weten. Er worden verschillende berichten en nieuwsartikelen online gedeeld. Hiervan is het niet altijd goed te zien wanneer ze van een betrouwbare bron komen en wanneer niet. Wij raden je daarom aan het nieuws over Corona via het RIVM goed te volgen. Via deze link vind je alle actuele informatie, veelgestelde vragen, onderzoeken en adviezen met betrekking tot het virus.

Bij vragen of onduidelijkheden over de maatregelen van het RIVM of bij vragen met betrekking tot het coronavirus kun je bellen naar 0800 1351. Dit telefoonnummer is van maandag tot vrijdag van 08.00 tot 20.00 te bereiken.

Het Coronavirus en je werksituatie FAQ

De afgelopen tijd hebben we veel vragen binnengekregen met betrekking tot Corona. We hebben hieronder antwoord gegeven op deze vragen. Heb jij een vraag die hieronder niet is behandeld? Mail dan je vraag via werk@activus.nl of bel op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur naar 0492 367 575. Wij zullen ons best doen je vervolgens zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien.

1. Welke richtlijnen en regels worden door Activus gehanteerd?

Ook in deze onzekere tijden blijft Activus de actieve schakel die mens en bedrijf verbindt. Hierin willen we transparant en duidelijk zijn naar onze klanten, medewerkers, kandidaten en partners. Wij volgen de regels vanuit de ABU-cao, te downloaden op deze pagina. Daarnaast houden wij ons aan de algemene richtlijnen die gelden met betrekking tot Corona. Informatie over deze richtlijnen is te vinden via deze pagina van het RIVM.

2. Ik heb last van (milde) verkoudheidsklachten, maar voel me niet ziek. Moet ik mezelf ziekmelden?

Indien je verkoudheidsklachten vertoont, zoals een snotterige neus, hoesten of benauwdheid, is het belangrijk dat je contact met ons opneemt. Dit kan door te bellen naar 0492 367 575. We kunnen samen kijken naar de situatie en verduidelijking geven over eventuele vragen en zorgen. Ook is het van belang dat je thuis blijft en direct een afspraak maakt voor een coronatest.
Als je getest bent en géén Corona hebt, kun je weer aan het werk. Indien je positief wordt getest ontvang je informatie van de GGD over wat de beste vervolgstappen zijn.

3. Ik ben positief getest op Corona, wat nu?

We hopen natuurlijk dat je gezond blijft en niet te maken krijgt met dit nare virus. Mocht het helaas zo zijn dat je besmet raakt met het Coronavirus, is het belangrijk dat je thuis blijft en de richtlijnen van het RIVM volgt. Wanneer je jezelf ziekmeldt omdat je Corona hebt, gelden de normale regels die Activus hanteert bij ziekte. Deze zijn terug te lezen in je contract en in ons Verzuimprotocol. We wensen je veel beterschap!
Het kan voorkomen dat bij een positieve testuitslag de ziekte-verzuimbegeleiding wordt overgenomen door de arbodienst. Wij zullen je hierover verder informeren indien dit aan de orde komt.

4. Ik heb geen Corona, maar ben wel ziek. Wat moet ik nu doen?

Als je te ziek bent om te komen werken, meld je jezelf ziek. Dit doe je middels de afgesproken methode zoals je gewend bent.

5. Ik ben in (nauw) contact geweest met iemand die positief is getest op Corona. Wat moet ik nu doen?

Indien je voor 15 minuten of langer binnen 1,5m van iemand bent geweest met Corona, dien je meteen contact op te nemen met de GGD. De GGD of de voorzitter van de veiligheidsregio bepalen namelijk of iemand in quarantaine moet. Het advies wat in een situatie met (nauw) contact vaak wordt gegeven, is om in zelfquarantaine te gaan voor 10 dagen.

6. Ik heb geen Corona, maar moet in quarantaine omdat mijn huisgenoot het heeft. Waar heb ik recht op?

Erg vervelend dat iemand in je omgeving is besmet. We wensen de persoon in kwestie uiteraard een spoedig herstel. Wanneer je in quarantaine moet en zelf niet ziek bent is het belangrijk dat je ons hierover informeert. Het is per situatie en persoon afhankelijk wat de gevolgen zijn van een quarantaineperiode. Er moet dus samen gekeken worden naar de vervolgstappen. Dit kan door te bellen naar 0492 367 575 of door een mail te sturen naar werk@activus.nl.

7. Kan ik de kosten voor de aanschaf van mondkapjes declareren?

De kosten voor het aanschaffen van een mondkapje worden niet door Activus vergoed. Wij raden aan om een herbruikbaar mondkapje te kopen zodat je deze voor langere periode kan gebruiken. Zorg ervoor dat je deze regelmatig uitwast en mogelijk reserve mondkapjes hebt. Ook is het mogelijk zelf een mondkapje te maken. Dit is een goede oplossing voor mensen die geen mondkapje in de juiste maat kunnen vinden. Via deze link vind je hoe je je eigen
mondkapje moet maken.

8. Ik heb geen Corona, maar ben heel erg bang voor mijn veiligheid en gezondheid. Wat moet ik doen?

De situatie waarin we ons bevinden brengt veel onzekerheid met zich mee. We begrijpen dat je daar soms angstige gevoelens van krijgt en jezelf zorgen maakt. We moedigen je aan contact met ons op te nemen zodat we het samen kunnen hebben over je angsten en zorgen. Zo kunnen we ongewenste situaties samen voorkomen.

Activus Uitzendbureau actieve schakel activeerder vrijstaand contact

Activus Uitzendbureau helpt je graag

Heb je vragen of wil je graag meer informatie? Onze activeerders staan iedere werkdag van 8.30 tot 17.00 uur voor je klaar.

Neem contact met ons op

Activus Uitzendbureau
helpt je graag

Heb je vragen of wil je graag
meer informatie?
Onze activeerders staan
iedere werkdag van
8.30 tot 17.00 uur voor je klaar.

Neem contact met ons op